Followers

Friday, 17 September 2010

SEO Menarik Trafik Ke Blog

Tajuk entri tu pada asalnya berbunyi 'SEO blog sya ni ada perubahan?'. Berbentuk satu soalan la kan..ngheeee... actually tajuk asal ni terbit dari monolog minda sya masa check bahagian analytics referrals di nuffnang tercinta. Nanti sya cerita pasal ni afterwards k...

Fikir punya fikir, i decided to change the title. Well, ni semua bermula sejak sya baca beberapa entri kawan2 bloggers tentang pentingnya pemilihan tajuk entri untuk menarik trafik ke blog kita.  So, mengikut pengalaman sya yang baru sebulantahun jagung blogging ni, rasanya ada satu soalan yang wajib difikirkan sebelum meletakkan tajuk entri.

"Kalu sya mo search pasal inti dalam entri sya ni la, 
agak2 apa yang sya akan taip dalam browse google search?" Haaa.. mesti la perkataan2 yang mempunyai keberangkalian lebih tinggi untuk menge'backlink'kan trafik ke blog sendiri kan?  So sya pun sambil2 menaip sempat came out with the title above. A bit stiff but myb useful kan..kan.. who knows... wahahahha....

Ok la...ni mo share napa tiba2 bermonolog 'SEO blog sya ni ada perubahan?'. Macam la xda benda lain yang terlintas di medula oblongata sya ni... hihihi...Ok get back to the story lar...Tadi kan..balik ja dari kerja terus on internet. Da menjadi kebiasaan sya untuk terus click web nuffnang dulu sebelum click my own blog. Korang tau part mana sya suka? Haaa... Analytics and Earnings tabs. 


Earnings tu sya suka sbb boleh check sendiri brp da duit yg mashyukkk... But bagi sya la kan, Analytics tab ni juga la yang fantastic macam Fantastic Ajane (wahhh.. perasan pula ni..hehe..). Ciptaan dunia yang memang superb bagi bloggers...Why?Sbb kita boleh trace macam2. Siapa yang bawa trafik banyak ke blog kita, dari mana, berapa percent trafik dan macam2 lagi la. Bila click referral pertama tu, sya terus di'direct'kan ke google search website. Uikkk.. my post di rank ke-2??? Click lagi referral kedua..wahhh.. rank pertama pula??? Dua2 ni entri pasal Norman Hakim hutang duit Abby tu la...  (notice the title?)
*(Ishh....macam2 da sya buat utk copy the page ke dlm entri ni but gone failure la...uwekkkk... anybody tolong...how to copy print screen page ke blog?)


Adoiii.. hilang pula mood ni...


Anyway, tujuan entri kali ni adalah merupakan testimoni bahawa tajuk entri memang penting untuk menarik trafik ke blog kita. Yang susah2 tu sya pun masih belajar lagi... yang penting buat yang senang dulu kan.. hihi.... till then bye... @^_^@2 comments:

maisyah said... [Reply]

hehehe..pandai sudah c Jane..
Tahniah!
sigu memang habat!

uLan said... [Reply]

uwaaaa.. uLan masih tidak faham..... macamana mau buat ini SEO ah?